Üniversite Öğrencileri Arasında Kişisel Verileri Koruma Gönüllüsü Yetiştirme Projesi’nin İkinci Aşaması Gerçekleştirildi

Üniversite Öğrencileri Arasında Kişisel Verileri Koruma Gönüllüsü Yetiştirme Projesi’nin İkinci Aşaması Gerçekleştirildi

“Üniversite Öğrencileri Arasında Kişisel Verileri Koruma Gönüllüsü Yetiştirme Projesi”nin ikinci aşamasının ikinci etabı 5 Temmuz 2022 Salı günü Kurumumuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikle tamamlandı.

Etkinliğe çeşitli üniversitelerin mühendislik fakültelerinden “Kişisel Verileri Koruma Gönüllüsü” olmaya hak kazanan üniversite öğrencileri katılım sağladı. Gönüllüler, proje kapsamında kişisel verilerin korunmasıyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan sunumlar yaptılar.

Etkinlikte konuşan Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR ise proje ile ilgili birtakım bilgiler paylaştı. Proje'nin; üniversite gençliği arasında kişisel veri farkındalığı ile veri koruma bilinci oluşturmak ve veri koruma kültürünü üniversite öğrencileri arasında yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade eden BİLİR, projenin aşamalar halinde hayata geçirildiğini, her bir aşamanın iki etaptan oluştuğunu; birinci etapta Kurum tarafından kişisel verileri koruma gönüllüsü adaylarına kişisel verilerin korunmasıyla ilgili bilgilendirmeler yapılarak farkındalık çalışmalarının gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Projenin ilk aşamasının 2019 yılında hukuk fakülteleri öğrencileri ile başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini hatırlatan BİLİR, mühendislik fakülteleri öğrencileri ile ikinci aşamanın da başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini söyleyerek projenin amacına ulaştığını söyledi. BİLİR, projenin farklı üniversite öğrencileri ile önümüzdeki süreçte de devam edebileceğini belirtti.

Gönüllü adayı olan üniversite öğrencilerinden bulundukları fakültelerde, fakülte yönetiminin bilgisi dahilinde;

  • Kişisel verilerin korunması ile ilişkili öğrenci kulüplerinin kurulması
  • Mevcutta bir kulüp var ise katılım sağlanarak etkinliğinin artırılması
  • Kişisel verilerin korunmasına yönelik seminer, konferans, panel ve benzeri etkinliklerin düzenlenmesi
  • Farkındalık çalışmaları yapılması
  • Üniversite kütüphanelerinde kişisel verilerin korunması alanı için bir bölüm oluşturulması

gibi birtakım çalışmalar yapmalarının beklendiğini kaydeden BİLİR, bu kapsamda süreci başarıyla tamamlayan adayların “Kişisel Verileri Koruma Gönüllüsü” olmaya hak kazandıklarını ifade etti.

BİLİR, proje kapsamında gönüllü adayı öğrencilere “kişisel verilerin korunması ve önemi”, “yapay zeka alanında kişisel verilerin korunması”, “kişisel verilerin korunması özelinde blok zincir”, “metaverse ve kişisel veriler” ile “kişisel veri güvenliği” gibi konularda bilgilendirmeler yapıldığını söyledi.

Öte yandan teknolojinin insanlık yararına kullanılması gerektiğine dikkat çeken BİLİR, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kişisel verilerin korunması ve teknoloji dengesini gözeten sistemlerin tasarlanması, insanlığın geleceği adına önem teşkil etmektedir. Bu nedenle teknoloji, mahremiyeti koruyacak şekilde tasarlanmalıdır. Geleceğin teknolojilerini tasarlayacak olan siz değerli üniversite öğrencileri ile bir araya gelmemizdeki temel gaye budur.”

“Kişisel Verileri Koruma Gönüllüleri” etkinlik sonrasında Kurumumuz bünyesinde hizmet veren kişisel verilerin korunması temalı kütüphaneyi ziyaret ettiler.