7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü

7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü

Bilindiği gibi 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesi, ülkemizde kişisel verilerin korunması alanında yeni bir dönemin başlamasına neden olmuştur.

Gelişmeler bununla sınırlı kalmamış, Kurumumuz ile Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde 1 Eylül 2018 tarihli ve 30522 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan MEB Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile "Kişisel Verileri Koruma Kulübü" kurulması ve 7 Nisan gününün "Kişisel Verileri Koruma Günü" olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

Kişisel Verileri Koruma Günü’nün amacı; kişisel verilerin korunması konusundaki farkındalığı artırmak, veri koruma bilincini zihinlerimize yerleştirmek ve veri koruma kültürünün bireyler arasında yaygınlaşmasını sağlamaktır. Bunun yanında, ülkemizin geleceği olan çocuklar ve gençlerin ilgisini bu yöne çekmek ve onların veri koruma kültürüyle yetişmelerini sağlamak da bu günün amaçları arasındadır.

7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü münasebetiyle açıklamada bulunan Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR, kişisel verilere çeşitli örnekler vererek kişiye ait her türlü bilginin kişisel veri olabileceğini, 6698 sayılı Kanunla birlikte kişisel verisi işlenen ilgili kişilere birtakım haklar getirildiğini ve bu haklar sayesinde bireylere verileri üzerine kontrol ve denetim yetkisi sağlandığını ifade ederek Kişisel Verilerin Korunması Kanununun aslında herkesi ilgilendirdiğini belirtti.

BİLİR ayrıca yapay zekanın, nesnelerin internetinin, blokzincirin, büyük verinin konuşulduğu, dijital dönüşüm süreçlerinin gün geçtikçe hız kazandığı bir dünyada teknolojiden soyutlanmış bir yaşam biçiminin düşünülemeyeceğini öne sürerek Kişisel Verilerin Korunması Kanununun bu anlamda yasaklayıcı değil düzenleyici bir Kanun olduğunu, Kanunun bireyin korunması ile veri temelli ekonominin arasında denge gözettiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan yeni koronavirüs salgınının kişisel verilerin korunması alanındaki etkilerine de değinen BİLİR, COVID-19 salgını ile mücadele sürecinde kamu sağlığının korunması esastır diyerek yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından, sağlık verilerinin işlenmesinin önünde bir engel bulunmadığının, yine yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının kişilere telefon, mesaj veya e-posta yoluyla toplum sağlığı ile ilgili mesajlar gönderebileceğinin, bu hususta Kişisel Verilerin Korunması Kanunu açısından bir sakınca bulunmadığının altını çizdi.

Son zamanlarda bazı sosyal platformlarda kişileri yanıltıcı ve zararlı içeriklerin yayıldığına da dikkat çeken BİLİR, bu tarz içeriklerden uzak durulması, resmi kaynaklarca doğruluğu teyit edilmiş bilgilerin dikkate alınması, kişisel verilerin kişinin hayatını nasıl etkilediğinin farkına varılması ve paylaşımların bu çerçevede bilinçli bir şekilde yapılması tavsiyelerinde bulundu.

Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR’in 7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü’ne ilişkin yapmış oldukları konuşmanın tamamı için tıklayınız.