Kişisel Verilerin Korunması Konulu Çevrimiçi Seminer Gerçekleştirildi

Kişisel Verilerin Korunması Konulu Çevrimiçi Seminer Gerçekleştirildi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin düzenlediği hukuk webinar serisinin üçüncüsü gerçekleştirildi. NEÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nuran KOYUNCU’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘‘Kişisel Verilerin Korunması’’ konulu çevrimiçi seminerin konuğu Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR oldu. Seminerde kişisel verilerin korunması, mahremiyet, veri koruma hukuku ve kişisel verilerin güvenliği ele alındı.

Özellikle veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler ve yurt dışına veri aktarımı çerçevesinde sorulan soruları yanıtlayan BİLİR, ‘açık rıza’ kavramının önemini vurgulayarak ‘‘açık rıza yurt dışına veri aktarımında tek başına yeterli olan bir hukuka uygunluk sebebidir’’ dedi.

Kurumun yaptığı çalışmalardan da söz eden BİLİR, KVKK-GDPR uyumu ve güvenli ülke gibi konularda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

2020 yılı içerisinde ‘‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar’’, ‘‘Çocukların Kişisel Verilerinin Korunması’’ gibi toplumun geniş kesimlerini kapsayacak nitelikte çalışmaların yapıldığını, bu sayede Kanunla ilgili yanlış anlaşılmaların önüne geçmeyi amaçladıklarını ve veri korumanın küçük yaşlardan itibaren alışkanlık hale gelmesi ve gelecek nesiller arasında veri korumanın günlük yaşamın bir parçası haline gelmesini hedeflediklerini belirterek, bundan sonra da söz konusu hedefleri gerçekleştirmeye yönelik adımlar atacaklarını söyledi.

Etkinlik vesilesiyle, Kurum geleneği haline gelen fakat pandemi nedeniyle ara verilen Çarşamba Seminerlerine önümüzdeki haftalardan itibaren çevrimiçi (online) olarak devam edileceğini duyuran BİLİR, bu tür etkinliklerin kişisel verilerin korunması konusunda farkındalığı geliştirdiğini ve bireyler nezdinde veri koruma bilincini artırdığını dile getirdi.

Öte yandan BİLİR, VERBİS'e kayıtların devam ettiğini, bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 60.000 kayıt gerçekleştiğini ifade etti. Ayrıca Veri Sorumluları Siciline kayıt yükümlülüğü bulunanların kayıt sürecinde, Kurumun kamuoyunun erişimine açtığı çalışmalardan da faydalanabileceğini hatırlatan BİLİR, VERBİS'e kayıt yükümlülüğünün yerine getirilmesi esnasında veri sorumluları ve irtibat kişilerine rehberlik edilmesi, kayıt ve bildirim girişi aşamaları ile ilgili detayların görüntülenebilmesi amacıyla hazırlanan rehber, kılavuz ve videoları Kurum internet sayfasında yayınladıklarını sözlerine ekledi.

Etkinliğin son kısmında katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan BİLİR, sözlerini şu şekilde tamamladı:

‘‘6698 sayılı Kanunun temelinde insan vardır. Bu açıdan veri işleme faaliyetleri ciddiyetle ve disiplinle sürdürülmeli, bu kapsamda hukuk kurallarına ve insan haklarına saygılı bir biçimde hareket edilmelidir.

Gereğinden fazla işlenen her verinin, kullanım süresi dolduğu halde imha işlemi uygulanmayan her verinin, veri sorumlusu üzerinde yük olabileceği ve risk katsayısını artırabileceği bilinmelidir.

Bu nedenle veri minimizasyonu, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine dayalı, ilgili kişilerin makul beklentilerini karşılayan, insan odaklı bir anlayışın benimsenmesi gerekmektedir. Bu anlayışın veri işleme süreçlerine yansıtılması, bir yandan kişisel verilerin korunmasını temin ederken, diğer yandan şirketlerin kurumsal itibarını olumlu yönde etkileyecektir.’’