‘‘Tüm Yönleriyle Unutulma Hakkı’’ Konulu Çarşamba Semineri, Çevrimiçi Olarak Gerçekleştirildi

‘‘Tüm Yönleriyle Unutulma Hakkı’’ Konulu Çarşamba Semineri, Çevrimiçi Olarak Gerçekleştirildi

Kurumumuzda bir gelenek haline gelen fakat pandemi nedeniyle ara verilen Çarşamba Seminerleri, çevrimiçi olarak geri döndü. Kurumumuzun Youtube Kanalında canlı olarak yayınlanan Seminerin açılış konuşmasını Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR yaptı.

BİLİR, Çarşamba Seminerlerinin iki haftada bir olmak üzere çevrimiçi olarak yayınlanacağını, bu süreçte çeşitli akademisyenlerin, Kurumda görevli daire başkanları ve uzmanların Seminerlerde yer alacağını ifade etti.

Güncel istatistiksel bilgileri kamuoyu ile paylaşan BİLİR, genel olarak Kurumun yaptığı ve yapmakta olduğu çalışmalardan söz etti. Bu kapsamda yurt dışına veri aktarımı konusuna da değinen BİLİR, güvenli ülke çalışmalarının devam ettiğini ancak güvenli ülke ilan edildiğinde dahi yurt dışına yapılacak veri aktarımının Kanunda yer alan temel ilkelere, kişisel veri işleme şartlarına ve yurt dışına veri aktarımını düzenleyen 9’uncu maddeye uygun olması gerektiğinin altını çizdi.

Diğer yandan Kurulun ilk defa yurt dışına veri aktarımına ilişkin bir taahhütnameyi onaylayarak aktarıma izin verdiğini belirten BİLİR, yurt dışına veri aktarımında açık rızanın da yöntemlerden biri olduğunu ancak açık rızanın hizmet şartına bağlanamayacağını vurguladı.

BİLİR ayrıca, açık rızanın geri alınabileceğini söyleyerek açık rızanın geri alınmasının ileriye dönük hüküm ve sonuç doğuracağına dikkat çekti.

Kurulun çalışmalarına devam ettiğini ve bu çerçevede ‘‘Doğru Bilinen Yanlışlar’’ adlı çalışmanın ikincisinin yayınlanacağını açıklayan BİLİR, KVKK-GDPR uyum çalışmaları ve Yapay Zeka Alanında Kişisel Verilerin Korunması çalışmalarının da sürdüğünü ifade ederek sözlerini tamamladı.

Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR’in ardından kürsüye gelen Kişisel Verileri Koruma Kurumu İnceleme Dairesi Başkanı Tuba KENDİR TUNALI, ‘‘Tüm Yönleriyle Unutulma Hakkı’’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, ‘‘AB ve Türk Hukukunda Unutulma Hakkı,’’ ve ‘‘Kişilerin Ad ve Soyadı ile Arama Motorları Üzerinden Yapılan Aramalarda Çıkan Sonuçların İndeksten Çıkarılmasına Yönelik Talepler ile ilgili olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 23/06/2020 Tarihli ve 2020/481 Sayılı Kararı’’na yer veren TUNALI, Kuruma intikal eden unutulma hakkı başvuru sayılarını yıl bazında izleyicilerle paylaştı.

‘‘Tüm Yönleriyle Unutulma Hakkı’’ konulu Çarşamba Semineri’ni İzlemek İçin Tıklayınız