“Geleceğin Dijital Kalkanı: Siber Güvenlik ve Kişisel Verilerin Korunması” Etkinliği Gerçekleştirildi
Yayınlanma Tarihi: 23 Eylül 2025, Salı

“Geleceğin Dijital Kalkanı: Siber Güvenlik ve Kişisel Verilerin Korunması” Etkinliği Gerçekleştirildi


Anadolu Bilişim Buluşmaları kapsamında “Geleceğin Dijital Kalkanı: Siber Güvenlik ve Kişisel Verilerin Korunması” etkinliği Kişisel Verileri Koruma Kurulu Üyeleri, kamu ve özel sektör temsilcileri, uzmanlar ve akademisyenlerin katılımıyla Kurumumuz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Etkinlik kapsamında yeni teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve riskler, siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması perspektifinde uzman kişiler tarafından değerlendirildi.

“Kişisel verilerin korunması, bireyler için önemli güvencelerden biri”
Etkinliğin açılışında konuşan Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR, teknolojik gelişmelerin hayatımızda önemli bir yer tuttuğunu, söz konusu gelişmelerin insanlık için pek çok imkan ve kolaylık sağladığını, ancak bu durumun mahremiyete yönelik endişeleri beraberinde getirdiğini ifade ederek bu noktada kişisel verilerin korunmasının bireyler için önemli güvencelerden biri olduğunu söyledi.
Kişisel verilerin korunmasının gerekli teknik ve idari tedbirlerin alınmasını sağlayan veri koruma politikalarının uygulanmasıyla mümkün olabileceğini belirten BİLİR, veri güvenliğinin sağlanmasında gerekli hususlardan birinin siber güvenlik olduğuna işaret etti.

“Veri güvenliği ve siber güvenlik birlikte ele alınmalı”
“Siber güvenlik uygulamaları, veri güvenliğinin sağlanmasında ve kritik altyapıların korunmasında çok önemli bir yer teşkil etmektedir” diyen BİLİR, siber güvenlik zafiyetlerinin büyük çoğunluğunun insan faktörünün rol oynadığı ihmallerden kaynaklandığını, bu nedenle farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarının önem taşıdığını vurguladı.
Bu çerçevede dijital ekosistemde mahremiyetin korunması için siber güvenlik ve kişisel veri güvenliğinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğinin altını çizen BİLİR, bu konuda veri koruma ve siber güvenlik kültürü oluşturulmasının sürdürülebilir bir dijital geleceğin anahtarı olacağını ifade etti.

“Yapay zekâ ile ilgili çalışmalara da önem veriyoruz”
Kurum olarak yapay zekâ alanındaki çalışmalara da önem verdiklerini dile getiren BİLİR, yapay zekânın yalnızca geleceğin değil, aynı zamanda bugünün de gerçeği olduğunu belirtti. Yapay zekânın etkilerinin bu teknolojinin hangi amaçla kullanıldığına bağlı olduğuna dikkat çeken BİLİR, “Yapay zekâ sistemleriyle siber saldırılar yönlendirilebildiği gibi, yine yapay zekâ algoritmalarıyla bu saldırılar bertaraf da edilebilmektedir. Bu durum, yapay zekânın insanlığın yararına kullanılmasının ne kadar ciddi bir konu olduğunu göstermektedir.” dedi.
Yapay zekânın etik ilkeler ve hukuki çerçevelerle uyumlu olarak geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan BİLİR, bu teknolojinin insanı ikâme eden bir güç olarak değil, insana hizmet eden bir araç olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. 
Kişisel verilerin korunması ve mahremiyete saygının yapay zekâ uygulamalarının temel taşı olması gerektiğini belirten BİLİR, ancak bu şekilde bireylerin haklarının korunabileceğini ve teknolojinin toplumsal faydaya dönüştürülebileceğini kaydetti.
Yapay zekânın insan odaklı gelişiminin ülkemizin dijital bağımsızlığı ve sürdürülebilir teknoloji vizyonu açısından da önemli olduğunu dile getiren BİLİR, “Geleceğin medeniyetleri, yapay zekâda insan onurunu gözeten toplumlar olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Kurumumuz bugüne kadar 52 binden fazla başvuruyu sonuçlandırdı”
BİLİR’in paylaştığı istatistiksel bilgilere göre; Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na, faaliyete geçtiği günden bugüne 54 bin 594 ihbar, şikayet ve başvuru yapıldı. Bunlardan 52 bin 683'ü sonuçlandırıldı. Yapılan incelemeler sonucu 1 milyar 179 milyon 295 bin lira idari yaptırım uygulanması kararlaştırıldı.
Ayrıca Kuruma gelen 1827 veri ihlal bildiriminden 378'i Kurumun resmi internet sayfasından ilan edildi. Bugüne kadar görev alanına giren konularda 1307 hukuki görüş verildi, yurt dışına kişisel veri aktarımıyla ilgili yeterli nitelikleri taşıyan 13 taahhütname onaylandı.
BİLİR, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda yapılan değişiklikle birlikte devreye giren ve yurt dışına kişisel veri aktarımında uygun güvencelere dayalı veri aktarım yöntemlerinden biri olan standart sözleşmelerle ilgili ise; şu ana kadar Kuruma bildirimde bulunulan standart sözleşme sayısının 3088 olduğunu belirtti.
Kurumun, şirket, kurum ve kuruluşlar ile bireylere yönelik yol gösterici çalışmalar da yaptığını kaydeden BİLİR, bu kapsamda 331 Kurul kararı ve 9 ilke kararının ve ayrıca çeşitli konularda 56 rehber ve dokümanın Kurumun resmi internet sayfasında yayımlandığını, üretici yapay zekâ ile ilgili rehber çalışmasının da yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
Öte yandan etkinlik kapsamında “Dijital Egemenlik ve Kamu Güvencesi: Kişisel Verilerin Stratejik Korunması”, “Dijital Çağda Kişisel Veri Güvenliği: Kişisel Verilerin Korunması” ve “Yapay Zekâ Destekli Kişisel Verilerin Korunması” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

FOTOĞRAF GALERİSİ